Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Εργοτάξιο η Παναγία Σουμελά στο Νέο Κόσμο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης

Μια από τις νέες αγιογραφίες
Μια από τις νέες αγιογραφίες

του Δημήτρη Τσάκα

Σε εργοτάξιο έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες η Ποντιακή Γη στο Νέο Κόσμο. Είκοσι έως και τριάντα ομογενείς κάθε Σαββατοκύριακο έπιαναν δουλειά νωρίς το πρωί και αγνοώντας το λιοπύρι και την υγρασία εργάζονταν μέχρι και την δύση του ηλίου.

Εργάζονταν με πείσμα, αυταπάρνηση και μεράκι ούτως ώστε οι ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που θα συμμετάσχουν στο 34ο Ετήσιο Προσκύνημα και Πανήγυρη προς τιμήν της Κοιμήσεως της Μεγαλόχαρης Προστάτιδας των Ποντίων Παναγίας Σουμελά να εκπλαγούν από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν για την αξιοποίηση του χώρου.

Το Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά βρίσκεται στην διεύθυνση 253 Marshall Hill Road, West Milford, NJ 07480 σε κομβικό σημείο, διότι οι ομογενείς από τις Βορειοανατολικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά μπορούν να φτάσουν με τα δικά τους αυτοκίνητα, καθώς επίσης και οργανωμένα με λεωφορεία.

Στιγμιότυπο από τις χωματουργικές εργασίες
Στιγμιότυπο από τις χωματουργικές εργασίες

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, Δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», επεσήμανε ότι οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι την Παρασκευή.

Ερωτηθείς για τους εθελοντές, είπε ότι «εργάζονται από κοινού τρεις γενιές Ποντίων. «Εργάζονται οι ηλικιωμένοι, όπως ο Αντώνιος Ιωσηφίδης από το Κονέκτικατ, ο οποίος είναι άνω των 90 ετών, εργάζεται ο γιος του Παναγιώτης Ιωσηφίδης με τους συνομήλικούς του και τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι. Αρα μιλάμε για τρεις γενιές εθελοντών».

Στα έντεκα χρόνια που διοργανώνονταν το ιερό προσκύνημα είχαν πάντοτε σύμμαχο τον καιρό και όπως ανέφερε ο Δρ Βασιλειάδης, μεριμνούσε η Παναγία Σουμελά και δεν έβρεχε. Εφέτος όμως που ολοκληρώθηκαν οι χωματουργικές εργασίες θα ενοικιάσουν μια τέντα διαστάσεων 50Χ100, ούτως ώστε να τους προφυλάσσει από τη βροχή και από τη ζέστη.

Από πρόσφατη εκδρομή στο Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά
Από πρόσφατη εκδρομή στο Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά

Η τέντα θα παραμείνει για τρεις εβδομάδες, προκειμένου να διοργανωθεί απρόσκοπτα και το 1ο Ετήσιο Λαογραφικό Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο του «Labor Day».

Στόχος της ηγεσίας του Ιερού Ιδρύματος είναι η δημιουργία ενός μόνιμου υπόστεγου το οποίο θα τους παρέχει τη δυνατότητα διοργάνωσης και φιλοξενίας εκδηλώσεων τους εννέα τουλάχιστον μήνες του χρόνου.

Ερωτηθείς για το κόστος των έργων σημείωσε ότι τόσο το Ιερό Ιδρυμα αυτό καθ’ εαυτό, όσο και η Ποντιακή Γη στο Νέο Κόσμο αναπτύσσονται ένεκα της αγάπης των Ποντίων και των ομογενών των ΗΠΑ και του Καναδά.

Οι ομογενείς που εργάστηκαν όλο το καλοκαίρι προσέφεραν τα οικοδομικά υλικά και με δικά τους εργαλεία και με τις δικές τους δυνάμεις εκτέλεσαν τα διάφορα έργα. Αναφερόμενος στα έργα, ο Δρ Βασιλειάδης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιδρύματος είχαν τόσο μεγάλο εύρος.

Στιγμιότυπο από τις εργασίες στο κοινοτικό κέντρο
Στιγμιότυπο από τις εργασίες στο κοινοτικό κέντρο

Στο ναό προστέθηκαν νέες αγιογραφίες, εγκαταστάθηκε νέα πύλη και προχώρησε σε μεγάλο βαθμό και το στρώσιμο του δαπέδου.

Το κοινοτικό κέντρο έχει αλλάξει όψη, ενώ ο χώρος που τα προηγούμενα χρόνια διοργανωνόταν το φεστιβάλ σχεδόν διπλασιάστηκε.

«Το Ιερό Ιδρυμα, όπως είθισται να λέμε, αναγεννήθηκε από τις στάχτες. Εντεκα χρόνια μετά την αγορά της Ποντιακής Γης στου Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η καχυποψία η οποία πυροδοτήθηκε από το ναυάγιο των προσπαθειών ανέγερσης στο πρώτο οικόπεδο στην Κομητεία Ορεντζ της Νέας Υόρκης έχει πλέον εκλείψει. Επανήλθε η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση ότι το Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά στο Νέο Κόσμο μπορεί και πρέπει να στεγάσει τα όνειρα και τις ελπίδες τεσσάρων γενεών και ότι μπορεί σε αυτό να «στεγαστούν» και να προφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού οι παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα του Πόντου», επεσήμανε ο Δρ Βασιλειάδης.

Ερωτηθείς για την γενναιοδωρία των Ποντίων της Αμερικής και του Καναδά, τόνισε ότι «είναι δεδομένη» και ότι «τα έργα των τελευταίων μηνών θα δώσουν το έναυσμα στους αδελφούς Ποντίους και τους φίλους τους -άλλοι από το υστέρημα και άλλοι από το περίσσευμα- να προβούν σε δωρεές για την αποπληρωμή του δανείου».

Το πανό για το Ελληνικό Φεστιβάλ της Παναγίας Σουμελά
Το πανό για το Ελληνικό Φεστιβάλ της Παναγίας Σουμελά

Προχθές, όπως είπε, ένας ομογενής από την Φιλαδέλφεια που επισκέφθηκε την Ποντιακή Γη δάκρυσε και χωρίς να του το ζητήσει κανείς έβγαλε το καρνέ των επιταγών και συμπλήρωσε μια επιταγή αξίας δύο χιλιάδων δολαρίων.

«Τα δικαιούστε, σας αξίζουν και σας ευχαριστούμε που φέρατε την Παναγία Σουμελά κοντά μας. Προσεύχομαι η θαυματουργός εικόνα της Σουμελιώτισσας να σας προστατεύει και να σας καθοδηγεί ούτως ώστε η Ποντιακή Γη να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές», επεσήμανε με δάκρυα στα μάτια ο ομογενής.

Η Ποντιακή Γη στο Νέο Κόσμο, όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», αγοράστηκε με τον οβολό των ομογενών, αλλά είναι υποθηκευμένη στην τράπεζα.

Η ηγεσία του Ιερού Ιδρύματος ευελπιστεί και πιστεύει ότι οι ομογενείς μπορούν να συγκεντρώσουν τις 200.000 δολάρια που υπολείπονται για την αποπληρωμή του δανείου, ούτως ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των μεγαλόπνοων σχεδίων για την αξιοποίηση της Ποντιακής Γης.

«Καλούμε τους αναγνώστες του ‘Εθνικού Κήρυκα’ και κατ’ επέκταση την Ομογένεια να συμμετάσχουν στο 34ο Ετήσιο Προσκύνημα και Πανήγυρη προς τιμήν της Κοίμησης της Μεγαλόχαρης Προστάτιδάς μας Παναγίας Σουμελά και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα βιώσουν μοναδικές, ανεπανάληπτες και αξέχαστες στιγμές.

Το 34ο Ετήσιο Προσκύνημα και Πανήγυρη θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 18η Αυγούστου 2017 στις 5:00 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Το βράδυ του Σαββάτου θα τελεστεί ο Εσπερινός και η λιτανεία της θαυματουργού εικόνας, ενώ το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.