Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Αγιασμός για τη νέα χρονιά στον Σύλλογο Ποντίων «Ο Εύξεινος Πόντος»

Αγιασμός για τη νέα χρονιά στον Σύλλογο Ποντίων «Ο Εύξεινος Πόντος»
Αγιασμός για τη νέα χρονιά στον Σύλλογο Ποντίων «Ο Εύξεινος Πόντος»

της Νατάσας Βαφειάδου

Το απόγευμα της Κυριακής, 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των τμημάτων του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», στο εντευκτήριο του συλλόγου.

Με την ευκαιρία της έναρξης των τμημάτων για τη νέα χρονιά 2017-2018, μέλη αλλά και φίλοι του συλλόγου έδωσαν το «παρών» στην τελετή που πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φετινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του συλλόγου, αλλά και να κάνουν ένα πρώτο ζέσταμα των χορευτικών τους παπουτσιών, στο γλέντι το οποίο ακολούθησε στον εξωτερικό χώρο της έδρας του συλλόγου. 

Εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος για όλο το φάσμα της λαογραφίας

Στόχος της νέας χορευτικής χρονιάς είναι η ακόμα πιο επιτυχημένη παρουσία του συλλόγου τόσο σε δράσεις του ιδίου όσο και σε δράσεις άλλων φορέων και συλλόγων της περιοχής, στα βήματα της περσινής χρονιάς η οποία κρίθηκε ως μία εκ των πιο επιτυχημένων της έως τώρα πορείας του συλλόγου.  Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου κ. Στέλιος Νικολάου, έχει γίνει ήδη ο πρώτος προγραμματισμός για μια σειρά εκδηλώσεων ποικίλου ενδιαφέροντος, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της λαογραφίας.

Αγιασμός για τη νέα χρονιά στον Σύλλογο Ποντίων «Ο Εύξεινος Πόντος»

Τα μέλη του Συλλόγου εθελοντές σε κάθε δράση της πόλης 

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε πως η προηγούμενη χρονιά ήταν ιδιαίτερα αποδοτική για τα μέλη του Συλλόγου τα οποία δεν «εφησύχασαν» ούτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ τόνισε και τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις, μεταξύ των οποίων το Via Egnatia Run 2017 που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου και στο οποίο συμμετείχαν ως εθελοντές αλλά και το προσεχές διήμερο φεστιβάλ Agora στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης.

Ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει το σύνολο των μελών του Συλλόγου που όπως τόνισε «βοηθούν και αφιερώνουν χρόνο και την προσωπική τους ζωή ώστε να στηρίξουν την παράδοση με πάρα πολλούς τρόπους» για να επισημάνει στην συνέχεια πως ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης «ο κόσμος αναζήτησε τις ρίζες τους, την παράδοσή του, γεγονός που φαίνεται από το σύνολο των συλλόγων της περιοχής» μία τάση που, όπως τόνισε, συνεχίζεται με τον κόσμο όχι απλά να «αγκαλιάζει» κάθε σχετική με την παράδοση διοργάνωση, αλλά να ζητά και να προτείνει ακόμα περισσότερες.

Αγιασμός για τη νέα χρονιά στον Σύλλογο Ποντίων «Ο Εύξεινος Πόντος»

Η στροφή αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι δια μέσου των συλλόγων ο κόσμος έχει την ευκαιρία δωρεάν να ασχοληθεί με κάτι που αγαπά, «ξεφεύγοντας από τις έγνοιες και τα προβλήματά του» συνέχισε ο ίδιος, ευχόμενος « η στροφή αυτή του κόσμου προς την παράδοση να συνεχιστεί και να κρατήσει».

Τα τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», αφορούν σε παιδιά από Α’ δημοτικού, ενώ όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου δεν υπάρχει ηλικιακό όριο προς τα πάνω.

Τα τέσσερα εκ των οκτώ συνολικά χορευτικών τμημάτων του συλλόγου, αυτά των ενηλίκων, ξεκίνησαν τα μαθήματά τους χθες, Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα ξεκινούν την προσεχή Κυριακή, 1 Οκτωβρίου. Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου ξεκινούν και τα μαθήματα χορωδίας αλλά και εκμάθησης ποντιακής λύρας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Έναρξη τμημάτων χορού, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

18:15 - 19:15: Α' Ομάδα Ενηλίκων (για όλους τους νέους φίλους και όσους θέλουν να θυμηθούν τους βασικούς ποντιακούς χορούς)
19:15 - 20:15: Β' Ομάδα Ενηλίκων
20:15 - 21:15: Γ' Ομάδα Ενηλίκων
21:15 - 22:15: Δ' Ομάδα Ενηλίκων

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

18:00 - 19:00: Α' Παιδική Ομάδα (για όλους τους νέους μικρούς φίλους και για τους παλαιότερους που φοιτούν έως την Γ' Δημοτικού)
19:00 - 20:00: Β' Παιδική Ομάδα (για όλους τους παλιούς χορευτές που φοιτούν μεταξύ της Δ' Δημοτικού και της Α' Γυμνασίου)
20:00 - 21:00: Εφηβική Ομάδα
21:00 - 22:00: Ομάδα Παραστάσεων