Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Φόρος τιμής στους απαγχονισθέντες στην Αμάσεια, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

Φόρος τιμής στους απαγχονισθέντες στην Αμάσεια, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης
Φόρος τιμής στους απαγχονισθέντες στην Αμάσεια, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του σωματείου στην εκδήλωση φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων των απαγχονισμών στην Αμάσεια (Σεπτέμβριος 1921) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης (Λεωφόρος Νίκης 13).

Θέματα - Ομιλητές:

- «Ο Ελληνισμός του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα : από τις μεγάλες προσδοκίες, στα δικαστήρια της Αμάσειας και τις τραγικές ματαιώσεις», Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της νεοσύστατης Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

- «Η Ανατολία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: η συγκρότηση του έθνους-κράτους της νέας Τουρκίας και το ζήτημα των μειονοτήτων», Χαράλαμπος Γάππας, ιστορικός ερευνητής, μεταπτ. Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης γεννήθηκε και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 2010-2012 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόσφατα, επελέγη Επίκουρος Καθηγητής στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ. Τα θέματα που πραγματεύεται στις έρευνες και στα συγγράμματά του σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής και της Κύπρου (19ο αι., αρχές 20ού αι.), καθώς και με την προσφυγική εγκατάσταση και τη συλλογική-σωματειακή οργάνωση των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα μετά το 1922.

Ο Χαράλαμπος Γάππας γεννήθηκε στους Γεωργιανούς Ημαθίας. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, αποφοιτώντας το 2016 με βαθμό πτυχίου «άριστα». Την ίδια χρονιά εισήχθη στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κυρίαρχη θέση κατέχει ο Πόντος. Το θέμα της υπό εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας του είναι «Η Υπερκαυκασία από την Αστικοδημοκρατική Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917 έως τη Συνθήκη του Καρς».