Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Με μεγάλη επιτυχία το πολιτιστικό τετραήμερο στη Ν. Σαμψούντα Πρέβεζας

Με μεγάλη επιτυχία το πολιτιστικό τετραήμερο στη Ν. Σαμψούντα Πρέβεζας
Με μεγάλη επιτυχία το πολιτιστικό τετραήμερο στη Ν. Σαμψούντα Πρέβεζας

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το πολιτιστικό τετραήμερο μουσικής, χορού και τραγουδιού στις 3, 4, 5 και 6 Αυγούστου 2017 στη Ν. Σαμψούντα Πρέβεζας.

Η Πέμπτη 3 Αυγούστου ήταν μια βραδιά παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ξεκίνησαν τη βραδιά τα τρία παιδικά χορευτικά του Συλλόγου «Η Αμισός», χορούς από το Αιγαίο παρουσίασε το χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κερασώνα Πρέβεζας, από τη Δράμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης Δράμας, από την Ήπειρο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Άρτας. Ακολούθησε το μεγάλο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Η Αμισός». Τη βραδιά έκλεισε ποντιακό γλέντι με τα παιδιά της σχολής λύρας και νταουλιού του Συλλόγου.

Η Παρασκευή ήταν ένα όμορφο αφιέρωμα στον Πόντο. Ποντιακούς χορούς παρουσίασαν ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σινώπης «Ο Διογένης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αμισού Δράμας. Συγκινητική στιγμή ήταν η κοινή παρουσία των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού  Συλλόγου Ν. Αμισού Δράμας και του Συλλόγου Ν. Σαμψούντας «Η Αμισός» όπου τους δένει η κοινή καταγωγή απ΄τα χωριά της Σαμψούντας. Ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τους: Γιώργο Ορφανίδη & Μπάμπη Ιωακειμίδη στο τραγούδι, Αντώνη Νικηφορίδη & Αλέξη Στεφανίδη στη λύρα, Βασίλη Καρυοφιλίδη στο αγγείο, Παναγιώτη Ευθυμιάδη & Γιάννη Ζήγο στο νταούλι και Ηρακλή Ξενίδη στο αρμόνιο.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς με απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στον άνθρωπο οι γιατροί που έχουν καταγωγή απ΄τη Ν. Σαμψούντα, όπως και ο Βασίλης Καρυοφιλίδης για το εγχείρημά του το 2012 να πάει στην αλησμόνητη πατρίδα στον Πόντο με το ποδήλατό του.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου η βραδιά ξεκίνησε με λαϊκούς χορούς απ΄τον Σύλλογο Αγίου Θωμά Πρέβεζας.

Ακολούθησε Λαϊκo-Ρεμπέτικη βραδιά με: Ελένη Καπηλίδου, τραγούδι, Σπύρο Πατρά, μπουζούκι-τραγούδι, Δημήτρη Μωραΐτη, κιθάρα-τραγούδι, Σωτήρη Μαργώνη, βιολί, Γιώργο Ζωγράφο, ακορντεόν, Νίκο Τσιατσούλη, κρουστά-τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι μαθητές που το σχ. Έτος 2015-16 εισήχθησαν στην Γ/θμια εκπαίδευση.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου «Τα παιδία παίζει» έγινε ένα ταξίδι στο παρελθόν στη Ν. Σαμψούντα. Σκηνές απ΄τη ζωή στο χωριό αναβίωσαν μέλη του Συλλόγου ηλικίας από έξι έως και ογδόντα έξι ετών.


Σχολικές εορτές, γυμναστικές επιδείξεις, η μετανάστευση, το «κουτσομπολιό της γειτονιάς» και άλλες σκηνές της καθημερινής ζωής. Τέλος έγινε αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών. Βραβεύτηκαν παλαιοί δάσκαλοι που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σαμψούντας. Η βραδιά έκλεισε με ποντιακό γλέντι με τον Γιάννη Ζήγο στη λύρα και τον Γιώργο Ζήγο στο νταούλι.

Τις εκδηλώσεις του Συλλόγου τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, οι αντιδήμαρχοι Λάζαρος Πιπιλίδης και Κων/νος Ματέρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου Περικλής Βασιλάκης, ο επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πρέβεζας Δημήτριος Παππάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Νίτσας, ο Ταξιάρχης Μπρούβας πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Σαμψούντας, ο Γιώργος Κυριακίδης εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, η Μαρία Κεχαγιά πρόεδρος του Συλλόγου Ροδίτη Κοζάνης, η Θεοδώρα Σαρηγιαννίδου πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σινώπης «Ο Διογένης», η Ελένη Κουταροπούλου πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Αμισού Δράμας, η Μέλπω Μαλγάρα πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Δροσιάς Αττικής, η Βάσω Χόρτη πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Πρέβεζας, ο Δημήτρης Καραβασιλείου πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Κερασούντας, ο Ελευθέριος Καζαντζής πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Άρτας, η Άννα Κατωπόδη πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ν. Σαμψούντας, ο Χρήστος Πολατίδης πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ν. Σαμψούντας, η Κίτσα Σουρτζή αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγίου Θωμά, ο Χριστόφορος Μάρκος πρόεδρος του Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Άρτας, η Έφη Αμπατζή πρόεδρος του Συλλόγου Μικρόπολης Δράμας, ο Λάμπρος Γάκης πρόεδρος του Συλλόγου Κερασώνα, η Δήμητρα Ξενίδου Γεωγιάδου εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών, ο Γιώργος Τομπουλίδης εκπ/πος του Συλλόγου Ποντίων Μελισσίων Αττικής, η Αικατερίνη Φούντογλου Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών Ν. Σινώπης, ο Χρήστος Τερζόγλου πρόεδρος του Συνδέσμου Α.Ε.Κ Ν. Σινώπης, μέλη του χορευτικού τμήματος της Ευξείνου Λέσχης Ηρακλείου Κρήτης.

Στις 3 και 4 Αυγούστου το πρόγραμμα παρουσίασε ο Σπύρος Αφεντουλίδης χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ροδίτης Κοζάνης.