Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

«Μονόδρομος η δημιουργία Ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα των Ποντίων όπου γης»

«Μονόδρομος η δημιουργία Ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα των Ποντίων όπου γης»
«Μονόδρομος η δημιουργία Ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα των Ποντίων όπου γης»

Στο θέμα της δημιουργία ενός ενιαίου τριτοβάθμιου φορέα στον Ποντιακό χώρο, επανέρχεται με επιστολή της Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Συγκεκριμένα αναφέρει σχετικά:

Όλο αυτό το διάστημα, με σεβασμό απέναντι στον θεσμικό ρόλο και την ιστορική διαδρομή του ΠΑ.Σ.Π.Ε., επιλέξαμε την απευθείας επικοινωνία, διά ζώσης και μέσω επιστολών, με τα άτομα που είχαν αναλάβει την εκπροσώπηση του ΠΑ.Σ.Π.Ε., μέσω προσωρινών δικαστικών διορισμών -κατά δήλωσή τους, αφού ουδέποτε λάβαμε επίσημο αντίγραφο οποιασδήποτε σχετικής απόφασης.

Όλο αυτό το διάστημα, ακόμη και στην υπέρτατη πρόκληση που συντελέστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Π.Σ. στο Ηράκλειο, σύσσωμο το Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ., επιλέξαμε την τήρηση ήπιων τόνων, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης, που φαίνεται ότι ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων ατόμων.

Όμως, αυτή η υπεύθυνη και καλοπροαίρετη στάση της Π.Ο.Π.Σ. μάλλον έχει εκληφθεί, λανθασμένα, ως δείγμα αδυναμίας από τους αυτοαποκαλούμενους «εκπροσώπους τριτοβάθμιων και παγκόσμιων Οργάνων του Ποντιακού Ελληνισμού».

Από πέρσι τον Αύγουστο, γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες σε ένα θέατρο του παραλόγου, που απαξιώνει το σύνολο του οργανωμένου Ποντιακού χώρου, με τραγελαφικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα, με βασική υπαιτιότητα των δύο τριτοβάθμιων οργάνων, που τυπικώς υπάρχουν σήμερα. Από τη μια πλευρά, η διεξαγωγή από τη ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. του υποτιθέμενου 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού, όπου συμμετείχε ουσιαστικώς μόνο η μισή Π.Ο.Ε. και από την άλλη, το ΠΑ.Σ.Π.Ε., το οποίο φαίνεται να διολισθαίνει σε συνεχή ατοπήματα, επικοινωνιακά και ουσιαστικά.

Το αποκορύφωμα όλων είναι η διαδικασία εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑ.Σ.Π.Ε., η οποία εγείρει πολλά και συγκεκριμένα ερωτήματα, ως προς την νομιμότητά της. Ειδικότερα:

1. Πώς εκπροσωπήθηκε η Π.Ο.Π.Σ. στην Γενική Συνέλευση του ΠΑ.Σ.Π.Ε.; Από πόσα και ποια σωματεία-μέλη της και βάσει ποιας διαδικασίας;

2. Ποιοι φορείς εκπροσωπήθηκαν στην «Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΠΑ.Σ.Π.Ε.», από ποιους εκπροσωπήθηκαν και γιατί δεν αναφέρεται η εν λόγω πληροφορία στο σχετικό Δελτίο Τύπου; Μήπως τα νεοεκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Π.Ε. εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους;

3. Πόσες Ομοσπονδίες παρέστησαν στην «Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΠΑ.Σ.Π.Ε.»; Μήπως κάποιοι επιχειρούν να συστήσουν και ένα τέταρτο Δευτεροβάθμιο Όργανο εντός Ελλάδας, με την προκάλυψη ενός υποτιθέμενου Τριτοβάθμιου και δήθεν Παγκόσμιου φορέα;

Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο κύκλος της όποιας προσφοράς τους κλείνει και επιδιώκουν να μετέρχονται κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να παραμένουν στην επικαιρότητα, θα μας βρίσκουν μόνιμα απέναντί τους.

Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλλουν όρους, λογικές και πρακτικές, με οχλήσεις στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, τα οποία έχουν και γνώση και κρίση, θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι οι εποχές του, παλαιάς κοπής, παραγοντισμού έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Όσοι πιστεύουν ότι η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» θα εξακολουθεί να υπηρετεί τα συμφέροντά τους, σύντομα θα αντιληφθούν ότι η βάση του ποντιακού χώρου δεν περιμένει πια την ενότητα, την απαιτεί.

Πλέον, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες και είναι ξεκάθαρο ότι στον δρόμο για την ενότητα του οργανωμένου Ποντιακού χώρου δεν χωρούν προσωποκεντρικές στρατηγικές ούτε μικροσυμφέροντα.

Μέσα από την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνουμε ότι, ομόφωνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων δηλώνει ότι διαμαρτύρεται για την -κατά τα φαινόμενα- αντικαταστατική διαδικασία εκλογής της νέας Διοίκησης του ΠΑ.Σ.Π.Ε., καθώς και για την εν γένει αντιδεοντολογική συμπεριφορά των φερόμενων ως εκπροσώπων του ΠΑ.Σ.Π.Ε. έναντι της Π.Ο.Π.Σ.

Ως εκ τούτου, δεν αναγνωρίζει σε οποιονδήποτε το δικαίωμα να αναφέρει ότι το ΠΑ.Σ.Π.Ε. εκπροσωπεί ή αντιπροσωπεύει ή μεταφέρει τις θέσεις της Π.Ο.Π.Σ.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ. αναμένει τις απαιτούμενες απαντήσεις στα ως άνω εύλογα ερωτήματα. 

Η Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Π.Σ. θα καθορίσει την παρουσία μας σε Τριτοβάθμιο επίπεδο, όπως αυτό αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2016 στην Κρήτη.

Τέλος, σε όλους αυτούς που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και επιμένουν να «παραγοντίζουν» και να επικαλούνται θέσεις και αξιώματα, αντί να ενισχύουν τον ιερό σκοπό της ενότητας του Οργανωμένου Ποντιακού χώρου, αφιερώνουμε ένα ρητό του Μαχάτμα Γκάντι: «Δικαιώματα που δεν προκύπτουν από ένα καθήκον που επιτελέσαμε καλά, δεν αξίζουμε να τα έχουμε».