Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Το e-Pontos.gr λίγο πριν την έναρξη του 13ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, θυμάται και σας παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα για την μεγάλη γιορτή του Ποντιακού Πολιτισμού, το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Το θεσμό που διοργανώνεται εδώ και 12 χρόνια από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.


1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Το Πρώτο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2005, στη Θεσσαλονίκη και ήταν αφιερωμένο στο θρύλο του ποντιακού τραγουδιού αείμνηστο τραγουδιστή Χρύσανθο.

Χίλιοι πεντακόσιοι νέες και νέοι απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας βρέθηκαν στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης και παρουσίασαν ποντιακούς χορούς μπροστά σε ένα κοινό 5.000 θεατών, εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής ηγεσίας, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων. Κι όπως είπαν οι παρουσιαστές των χορευτικών συγκροτημάτων Αχιλλέας Βασιλειάδης και Γιώργος Συμεωνίδης, οι πρόγονοί μας δημιούργησαν κυκλικούς χορούς, δείγμα ενότητας και ισότητας, αφού ο τελευταίος χορευτής, χορεύει δίπλα με τον πρώτο.


2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Στις 11 Νοεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο. διοργανώθηκε στην Δράμα στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Κραχτίδης» το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Συμμετείχαν αντιπροσωπευτικά τμήματα από τα χορευτικά των ποντιακών σωματείων της Ελλάδας και πήραν μέρος γύρω στους 1500 νέοι και νέες.

Για δεύτερη φορά οι νέοι και νέες των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδος συναντήθηκαν όλοι μαζί σε μια κοινή κορυφαία εκδήλωση πολιτισμού που στόχο είχε την προβολή και διατήρηση της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού. Η μαζική και δυναμική αυτή εκδήλωση των νέων εκπέμπει ταυτόχρονα και ένα αισιόδοξο μήνυμα διεξόδου στα σύγχρονα τεχνητά αδιέξοδα της νεολαίας.


3ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης Λάρισας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου 2007, το 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 χορευτές των 340 ποντιακών σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος απ' όλη τη χώρα. Με τους ήχους της λύρας, του νταουλιού, του γαβάλ, νέες και νέοι, ηλικίας από 4 έως 22 ετών, ταξίδεψαν απ' όλες τις γωνιές της χώρας μας και χόρεψαν τικ, διπάτ, κότσαρι, σερανίτσα, τρυγώνα, λετσίνα, σαρίκουζ, δείχνοντας πως η παραδοσιακή μουσική δε χάνεται με την πάροδο των χρόνων, αλλά αναβαπτίζεται από γενιά σε γενιά και ολοένα και περισσότερο δυναμώνει.

Το φεστιβάλ φέτος ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς των πυρόπληκτων περιοχών των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών και στον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Εποχή» Τραπεζούντας Νίκο Καπετανίδη, ο οποίος απαγχονίστηκε στα δικαστήρια ανεξαρτησίας στην Αμάσεια, στις αρχές του περασμένου αιώνα, για τη μαχητική του δημοσιογραφία, μια μέρα σαν προχτές, φωνάζοντας «ζήτω ο Πόντος, ζήτω η Ελλάδα».


4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008 στο Κλειστό Φαλήρου, το 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Οι 1600 χορευτές και χορεύτριες των πέντε συνδέσμων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσίασαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς από όλες τις περιοχές του Πόντου, καταχειροκροτούμενοι από τους 5.000 θεατές που παρακολούθησαν το φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και ήταν αφιερωμένο στην προστασία του Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε με το συντονισμό και την επιμέλεια διοργάνωσής του από το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τιμήθηκαν φορείς και πρόσωπα για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, όπως η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για την προσφορά της στην προστασία του Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την προσφορά του στην προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, η μεγάλη ευεργέτιδα κ. Ελισσάβετ Παπαγιαννοπούλου – Κυριακίδου για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο και ο επιλοχίας καταδρομών Κυριάκος Τσολερίδης για την πράξη αυτοθυσίας απέναντι σε συνάνθρωπό του.


5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Παρουσία 6.000 θεατών που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης διεξήχθη το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

1800 νέοι και νέες, μέλη των χορευτικών τμημάτων των 370 σωματείων απ’ όλο τον ελληνικό χώρο εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου με το χορό "Oμάλ Κερασούντας" σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές. Λίγο νωρίτερα παρουσιάστηκε ειδικό οπτικό αφιέρωμα στον αξέχαστο Γώγο Πετρίδη, τον «Πατριάρχη» της Ποντιακής Λύρας στον οποίο, αφιερώθηκε το Φεστιβάλ.

Αμέσως μετά ακολούθησε η είσοδος 100 χορευτών και ηθοποιών του λαϊκού, αρχαϊκού δρωμένου των Μωμόγερων, μελών 5 ποντιακών σωματείων του Νομού Κοζάνης, δίνοντας μια ξεχωριστή όσο και εντυπωσιακή νότα στην κορυφαία εκδήλωση.


6ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Με την συμμετοχή 1700 χορευτών, μελών των 386 σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώθηκε για 6η συνεχή χρονιά το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στις 9 Οκτωβρίου 2010, στο Κλειστό Στάδιο στη Λευκόβρυση Κοζάνης.

Ο πολιτιστικός αυτός θεσμός που ενώνει την Ποντιακή Νεολαία και άκρου εις άκρον της Ελληνικής Επικράτειας από Φλώρινα εις τον Έβρο και από την Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Πάτρα, τη Αθήνα εις την Κρήτη την Κω και τη Ρόδο, αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση μη κρατικού φορέα σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού.

Το 6ο φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Μαθητή-Αθλητή και Εθνομάρτυρα Συμεών Ανανιάδη, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1921 από άδικη απόφαση του παράνομου κεμαλικού δικαστηρίου στην Αμάσεια του Πόντου μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες προκρίτους του Ποντιακού Ελληνισμού με την κατηγορία, ότι η αθλητική του περιβολή στο Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ της Μερζιφούντας όπου φοίτησε, θύμιζε την Ελληνική σημαία.


7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

1.500 χορευτές μέλη των 400 σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, συγκλόνισαν με την παρουσία τους, τους 4.000 θεατές που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου της Κομοτηνής, κατά την διάρκεια του 7ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με τα σωματεία της και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έφερε εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα στηριζόμενη στον εθελοντισμό, την αυτοχρηματοδότηση και την αλληλεγγύη.

Το 7ο φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην μνήμη το αοιδίμου πρώην Μητροπολίτη Τραπεζούντος και Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, ο οποίος γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Επίσης τιμήθηκε και συγκίνησε τους θεατές ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης από τον Πετεινό Ξάνθης, ο οποίος λόγω μιας σοβαρότατης αναπηρίας στα άνω άκρα ζωγραφίζει με το στόμα.


8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, στο κλειστό γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α., η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
 
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά, ο οποίος είχε αναλάβει και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.
 
Συμμετείχαν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, περισσότεροι από 2.000 χορευτές, νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα.
 
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
 
Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» παραπέμπει στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.


9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Στις 5 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΠΑΟΚ (Παλατάκι) το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

8.000 θεατές παρακολούθησαν με μεγάλο θαυμασμό και προσοχή την όλη εκδήλωση. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 2.500 χιλιάδες νέες και νέοι από όλο τον ελλαδικό χώρο και από τα 427 ποντιακά σωματεία που συσπειρώνονται γύρω από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Συμμετείχαν επίσης 30 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, λυράρηδες και παιδιά που έπαιζαν νταούλι, αγγείο, φλογέρα).

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο συγγραφέα και λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη και παρουσιάστηκε βίντεο με αναφορά στην πορεία του, στην λαογραφία στην παράδοση και στον πολιτισμό.

Τιμήθηκαν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, στην ευαισθησία του οποίου οφείλεται η πραγματοποίηση του 8ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ καθώς και ο Αντώνης Αντωνιάδης ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που τίμησε την ποντιακή του καταγωγή και την Ελλάδα.


10ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Στην Λάρισα το Σάββατο 1 Νοεμβρίου και στο Κλειστό της Νεάπολης πραγματοποιήθηκε το 10ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Ποντιακής καταγωγής συγγραφέα και δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαθά και στα δέκα χρόνια από την ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.



11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Φωτο & Video)

Το 11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ανήκει πλέον στο παρελθόν. Για δεύτερη φορά η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού με τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας, χτύπησε στην Κοζάνη.

Ο πολιτιστικός αυτός θεσμός που ενώνει την Ποντιακή Νεολαία και άκρου εις άκρον της Ελληνικής Επικράτειας από τον Έβρο έως τη Φλώρινα και από την Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Πάτρα, τη Αθήνα εις την Κρήτη την Κω και τη Ρόδο, αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση μη κρατικού φορέα σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού.

Το 11ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, ήταν αφιερωμένο στην μνήμη των αειμνήστων Ποντίων, ακαδημαϊκού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη και μεγάλου πολιτικού ανδρός και ιατρού Ιωάννη Πασαλίδη.

Με την είσοδο των λαβάρων των Ποντιακών Συλλόγων και τη φωνή του Γιάννη Κουρτίδη, κρατώντας ένα μικρό κοριτσάκι, και τραγουδώντας το "Την Πατρίδα μ' έχασα πραγματοποιήθηκε η έναρξη του φεστιβάλ αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των 4000 και πλέον θεατών και χορευτών.

400 και πλέον χορευτές έδωσαν το πιο ωραίο χρώμα στο γήπεδο γεμίζοντας το με τα λάβαρα των συλλόγων τους.

Γιάννης Θεοδωρίδης, Τάσος Παρχαρίδης στο τραγούδι και Νίκος Κοτταρίδης στη λύρα, με τα όμορφα λόγια του Παναγιώτη Θεοδωρίδη, ο οποίος είχε αναλάβει την παρουσίαση του φεστιβάλ, έδωσαν το έναυσμα για την είσοδο των 2500 χιλιάδων θεατών με το χορό Εμπροπίς πιασμένοι όλοι χέρι χέρι.

Στη μνήμη του ακαδημαϊκού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη και μεγάλου πολιτικού ανδρός και ιατρού Ιωάννη Πασαλίδη ήταν αφιερωμένο το φεστιβάλ.


12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών


Το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2016, στο κλειστό αθλητικό στάδιο «Φίλιππος Αμοιρίδης» στην πόλη της Ξάνθης άνοιξε με μία μουσική συναυλία από Πόντιους καλλιτέχνες της Θράκης, προετοιμάζοντας τον κόσμο που είχε κατακλύσει το στάδιο με τους θεατές να έχουν πλησιάσει τις 5.000.

Στην έναρξη του φεστιβάλ, νέες και νέοι ντυμένοι με ποντιακές φορεσιές, μπήκαν στο στάδιο, κρατώντας μια σημαία της δημοκρατίας του Πόντου, που σχεδιάστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ήταν ζωντανό το αίτημα για τη δημοκρατία του Πόντου και τα σχέδια του Γιώργου Θωΐδη φυλάσσονται στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, όπως και μια ελληνική σημαία.

Με τη συνοδεία της λύρας, του ζουρνά, του τουλούμ και του νταουλιού, οι χιλιάδες χορευτές, από τους πέντε Συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων της ΠΟΕ, μπήκαν διαδοχικά και παρουσίασαν χορούς του ελληνισμού του Πόντου.

Ο τραγουδιστής και ηθοποιός του ποντιακού θεάτρου Αχιλλέας Βασιλειάδης, παρουσιαστής του 12ου πανελλαδικού φεστιβάλ ποντιακών χορών, καλωσορίζοντας του προσκεκλημένους επισήμανε πως ο ελληνισμός του Πόντου, ερχόμενος στην Ελλάδα μπορεί να έχασε την πατρίδα, αλλά κράτησε τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα του ποντιακού ελληνισμού.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι πέντε πρόεδροι ή οι εκπρόσωποί των Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων της ΠΟΕ με ειδική πλακέτα, από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστο – Δημήτριο Τοπαλίδη.

Η εκδήλωση του 12ου φεστιβάλ ποντιακών χορών της ΠΟΕ έκλεισε με τον πυρρίχειο χορό Σέρρα από περίπου 200 χορευτές όλων των σωματείων από όλες τις περιφέρειες της χώρας μας.