Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Σε "Περιφέρεια Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας” μετονομάζεται η 5η Περιφέρεια του Σ.Α.Ε.

 Σε "Περιφέρεια Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας” μετονομάζεται η 5η Περιφέρεια του Σ.Α.Ε.
 Σε "Περιφέρεια Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας” μετονομάζεται η 5η Περιφέρεια του Σ.Α.Ε.

της Σοφίας Προκοπίδου

Σε “Περιφέρεια Μαύρης Θάλασσας και Ασίας” μετονομάζεται η 5η Περιφέρεια του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού των χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Την απόφαση αυτή έλαβαν ομόφωνα στη Θεσσαλονίκη οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, το Καζαχστάν, την Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Κιργιζία, το Αζερμπαϊντζαν, που βρέθηκαν στην Ελλάδα, 9-10 Δεκεμβρίου μετά από κάλεσμα του πρόεδρου της περιφέρειας, Ιβάν Σαββίδη.

«Σήμερα μπήκαμε σε μια φάση που είναι μακριά από τη δημαγωγία, συνθηματική φρασεολογία. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Μας χρειάζεται μια νέα μεγάλη ιδέα για τον Ελληνισμό της Διασποράς και σε αυτό, πιστεύω, ο πρωταγωνιστικός ρόλος πρέπει να δοθεί στη νεολαία μας», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Σαββίδης.

Στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε διάλεξη του επίκουρου καθηγητή Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, που ιδρύθηκε φέτος με την υποστήριξη του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, ενώ πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση με τη συναυλία "Ωδή στη Μαύρη Θάλασσα την Εύξεινου", όπου παρουσιάστηκε ο πολιτισμός Ελλήνων του Πόντου και Μικράς Ασίας.

Με μεγάλη θέληση να ενώσουν τις δυνάμεις τους για όλα τα θέματα του απανταχού ελληνισμού, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, είναι το βασικό μέλημα των οργανώσεων μας», είπε η Βικτορία Κραβτσένκο - Αραμπατζή, συντονίστρια Επιτροπής Νεολαίας της περιφέρειας της Μαύρης Θάλασσας και Ασίας, ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Γεωργίας, Οδυσσέας Δημητριάδης, (σ.σ. εγγονός του μεγάλου μουσικού, μαέστρου, Οδυσσέα Δημητριάδη), μίλησε για το προσωπικό του στοίχημα «να αναγεννήσει την ελληνική διασπορά», που - όπως είπε - έγινε πολύ μικρή μετά τη μαζική παλιννόστηση στην Ελλάδα και τη μετανάστευση στη Ρωσία και άλλες χώρες, που έγινε την εποχή του πολέμου και των οικονομικών κρίσεων στη Γεωργία.


Στο μεταξύ, ο Ιβάν Σαββίδης, είπε πως είναι έτοιμος να βοηθήσει, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «κατάγομαι από το ελληνικό χωριό της Γεωργίας, Σάντα, που ερήμωσε. Είναι χρέος μου». Μίλησε ξανά για την ανάγκη συσπείρωσης και ενότητας του ελληνισμού: «Είμαστε στη θέση να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες, αλλά και να βοηθήσουμε τον οργανωμένο χώρο των Ελλήνων απανταχού Γης», τόνισε ο κ. Σαββίδης.

«Των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο Γαλαξία και αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η αυτοοργάνωση», είπε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης, στην εκπομπή: “Με σπαστά ελληνικά” στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 fm”.

«Παρόλο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν καταργήσει το ΣΑΕ, οι κοινότητες αυτοοργανώνονται και πηγαίνουν με βήματα πιο σταθερά και δυνατά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών δεν προσέχει το ζήτημα και δεν θα φέρει αντίστοιχο νομοσχέδιο, εξάλλου είναι και συνταγματική επιταγή να βοηθήσει στην αυτοοργάνωση όλου του Ελληνισμού», τόνισε ο κ. Πλευράκης.

Σχετικά θέματα