Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Διαμαρτύρονται έντονα προς την Παμποντιακή Ομοσπονδία, οι "Αργοναύτες" Μεσημερίου

Διαμαρτύρονται έντονα προς την Παμποντιακή Ομοσπονδία, οι "Αργοναύτες" Μεσημερίου
Διαμαρτύρονται έντονα προς την Παμποντιακή Ομοσπονδία, οι "Αργοναύτες" Μεσημερίου

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος απέστειλε ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου. Στην επιστολή του, στην οποία διαμαρτύρεται εντόνως για τα όσα συνέβησαν σχετικά με το 13o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών, αναφέρει:

Ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου "Αργοναύτες" είναι εγγεγραμμένο μέλος της Π.Ο.Ε. από τις 26/2/2011.

Ήμασταν πάντα συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, ανταποκρινόμασταν στις προσκλήσεις για Γενικές Συνελεύσεις τόσο του ΣποΣ Θεσ/νίκης όσο και της ολομέλειας της Π.Ο.Ε., στηρίζαμε όσο μπορούσαμε την εκδήλωση της 19ης Μαΐου στην πλατεία Αγίας Σοφίας και υπήρξαμε απ΄τους πιο θερμούς θιασώτες του φεστιβάλ σε σημείο να συμμετέχουμε πάντοτε με δική μας οργάνωση, ακόμη και στις πιο μακρινές αποστολές στην Αθήνα το 2012 και 2017, οργανώναμε πάντα εκδρομή με δικά μας έξοδα και δεν επιβαρύναμε σε τίποτε την Ομοσπονδία.

Όσον αφορά το φεστιβάλ, επανειλημμένως κάναμε έκκληση για την έγκαιρη οργάνωση των προβών και εύρεση κλειστού γυμναστηρίου όσο το δυνατόν κεντρικά ή ανατολικά. Ουδέποτε εισακουστήκαμε. Με αποκορύφωμα φέτος που ενώ πέρσυ στην Ξάνθη είχε ανακοινωθεί ως χώρος διεξαγωγής του φεστιβάλ η Αθήνα, αρχές Σεπτέμβρη ενώ έπρεπε να είχαν αρχίσει οι πρόβες, μπήκε το δίλημμα για Αθήνα ή Πάτρα και μέχρι να επιλεγεί η Αθήνα, το φεστιβάλ έφθασε να διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ψάχνοντας τελευταία στιγμή για αίθουσα για τις πρόβες η αναγκαστική επιλογή ήταν το Κλειστό Γυμναστήριο Ευόσμου στο 2ο ΕΠΑΛ, που για εμάς σημαίνει μιάμιση ώρα πήγαινε έλα, 70 χλμ διαδρομή και αντίστοιχα έξοδα.

Στην ανακοίνωση για υποχρεωτική συμμετοχή σε 5 πρόβες, αντιτάξαμε ότι εμείς μπορούμε να συμμετέχουμε σε 3. Ενημερώσαμε τους υπέυθυνους και ξεκινήσαμε, συμμετέχοντας σε 4 πρόβες τελικά. Στην τελευταία πρόβα, μέλος του ΔΣ του ΣποΣ ειρωνικά σχολίασε τη συμμετοχή μας ως "Οι "Αργοναύτες" που δεν έχουν πατήσει σε πρόβα".

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή τη δήλωση καθώς επίσης και για την ταλαιπωρία που υποστήκαμε για μια ακόμη φορά φθάνοντας στο φεστιβάλ στην Αθήνα.

Το φεστιβάλ άρχισε δύο ώρες μετά την ορισμένη ώρα γιατί ταυτόχρονα διεξαγόταν αγώνας του Ολυμπιακού και γιορτή μελιού παραπλησίως με συνέπεια να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.Οι συνθήκες που χορέψαμε ήταν οι χειρότερες απ΄όλα τα προηγούμενα φεστιβάλ με πρωτόγνωρη απουσία φωτισμού,χορέψαμε στα σκοτεινά και κάκιστο ήχο σε βαθμό που να μην ακούμε τη μουσική για να συντονιστούμε. Άστοχη ήταν και η επιλογή της προσφοράς του γεύματος πριν την εμφάνιση.Είθισται η φιλοξενία να έπεται του χορού.

Επισημαίνουμε επίσης, την απουσία πανό με τα πολιτικά μας αιτήματα, για εισαγωγή της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολικά βιβλία,Αναγνώρισης και Διεθνοποίησης της Γενοκτονίας, Μνήμης των 353.000 Ποντίων, Απελευθέρωσης του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί και της Meral Geylani κ.ά.

Κατόπιν τούτων εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και επιφυλασσόμαστε για μελλοντική μας συμμετοχή τόσο στο φεστιβάλ όσο και στα συλλογικά όργανα.

Ενδεχομένως ν΄αναθεωρήσουμε και την συμμετοχή μας στην Π.Ο.Ε. από τούδε και στο εξής, καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας.