Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Τα Μωμο'έρια έδιωξαν ...τα κακά πνεύματα στην Κομοτηνή

Τα Μωμο'έρια έδιωξαν ...τα κακά πνεύματα στην Κομοτηνή
Τα Μωμο'έρια έδιωξαν ...τα κακά πνεύματα στην Κομοτηνή

του Διονύση Βοργιά

Ξεκίνησαν από το δημαρχείο, όπως κάθε χρόνο, ξεσήκωσαν τους Κομοτηναίους σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και, τελικώς, κατέληξαν στην πλατεία Ειρήνης. Ήταν οι Μωμόγεροι που παρουσιάστηκαν και φέτος από τον πολιτιστικό σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και Το Γαρς", τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου. 

Οι γνωστοί πλέον Μωμόγεροι για μια ακόμα χρονιά έτρεξαν με τα κουδούνια τους στους δρόμους της πόλης για να προστατέψουν ...τη νύφη από τον Αράπη, ως θέλει το έθιμο, ενώ τα μέλη του συλλόγου ευχήθηκαν σε όλους: "Υείαν και ευλογίαν και καλοχρονίαν".

Για το έθιμο μας μίλησε η πρόεδρος του εν λόγω συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου. "Τα Μωμογέρια τα έφεραν οι πρόγονοί μας από τον Πόντο. Είχαν πάψει να γίνονται, όπως και πολλά έθιμα, όμως το 1991 τα αναβιώσαμε ξανά, με τη βοήθεια παλιών Μωμογέρων, όπως ο αείμνηστος Μπαρμπαγιάννης Λαζαρίδης μαζί με τον Γιάννη Σαββίδη, οι οποίοι ήταν πρώτης γενιάς Πόντιοι Θρυλοριώτες. Είχαμε την τιμή και την ευκαιρία να αναβιώσουμε το έθιμο για πρώτη φορά με βοήθειά τους, και από τότε καλά κρατούν. Όπως έλεγε και ο Μπαρμπαγιάννης, συμβολίζει την πάλη του νέου χρόνου με τον παλιό, όπου φυσικά νικάει ο καινούργιος, γιατί το κάθε καινούργιο νικάει το παλιό και συνεχίζεται η ζωή μας", είπε η κα Μαυρίδου.


Όπως εξήγησε η ίδια υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί: "Το έθιμο κρατάει από αρχαία χρόνια και κρατούν τον δεσμό με την πατρίδα. Την αρχαιότητα αποδεικνύουν ότι μόνο άντρες παίζουν στο θέατρο και μόνο άντρες θα υποδυθούν και τους γυναικείους ρόλους. Είναι ένα ψυχαγωγικό, θεατρικό, χορευτικό δρώμενο. Τα κουδούνια διώχνουν, με τον θόρυβό τους, τα κακά πνεύματα. Ευχόμαστε υγεία, ευλογία και καλοχρονία σε όλο τον κόσμο. Χαιρόμαστε που ο κόσμος έχει μάθει το έθιμο και το περιμένει κάθε χρόνο".

Φυσικά, εκτός από συμβολισμούς και παράδοση, το έθιμο φέρνει και χαμόγελα, τα οποία τόσο λείπουν από τον κόσμο αυτές τις ημέρες. "Μία κατήφεια την ψιλοέχουμε τα τελευταία χρόνια. Οι ψυχούλες μας είναι σκοτεινές. Δεν αλλάζει κάτι με την κατήφεια, ας δώσουμε χαρά στη ζωή μας", είναι το αισιόδοξο μήνυμα στο οποίο και καταλήγει η Χρύσα Μαυρίδου.


Πηγή: Χρόνος