Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ποντιακό γλέντι και κοπή πίτας στη Σητεία

Ποντιακό γλέντι και κοπή πίτας στη Σητεία
Ποντιακό γλέντι και κοπή πίτας στη Σητεία

Το 1414 στις 10 Φεβρουαρίου μια ομάδα 800 οικογενειών από τον Πόντο φτάνουν στη Σητεία και εγκαθίστανται στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή με το όνομα «Τραπεζώντα» ανάμεσα σε Πετρά και Πισκοκέφαλο με έμβλημα τον αετό του Πόντου. Τότε ξεκινά και η σχέση Κρήτης και Πόντου και ειδικά της Σητείας. Πολλά χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλο τρόπο.

Για πρώτη φορά στη Σητεία το περασμένο Σάββατο 20 Ιανουαρίου η νέα ομάδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας, με την επωνυμία χορευτική ομάδα ποντιακών χορών Τραπεζώντα, έκοψε την πίτα και οργάνωσε Ποντιακό γλέντι με το Στέλιο Γεωργιάδη στη Λύρα και τον Γιώργο Ζουρνατζίδη στο νταούλ. Την ομάδα που υποδέχθηκε στους κόλπους του ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας και φιλοξενεί ο ΔΟΚΑΣ στον Τεχνοχώρο συγκέντρωσε τους φίλους του ποντιακού πολιτισμού. Στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου «Ταξίμι» με την παρουσία του αντιδημάρχου Σητείας κ. Τερζή και πολλών δημοτικών Συμβούλων έγινε ένα γλέντι παραδοσιακό με τις αναμνήσεις και θύμισες του Πόντου. Η εκδήλωσε ξεκίνησε με τα κάλαντα του πόντου για να ακολουθήσει το Συγκινητικό μήνυμα του γιατρού Χ. Σαρίδη ο οποίος ανέγνωσε και ποίημα του Καβάφη για το τραγούδι: «η Ρωμανία πέρασε» το οποίο τραγούδησε με μελωδική φωνή και συγκίνηση η κ. Ελπίδα Χατζηδάκη. Συγκινητικός ήταν και ο λόγος της υπεύθυνης της ομάδας κ. Κατερίνας Παρατίδου με την εκτενή αναφορά στο ξεκίνημα της ομάδας. Το γλέντι που ακολούθησε με τη συμμετοχή Ποντίων στην καταγωγή που κατοικούν στη Σητεία και όλων εκείνων που παρακολουθούν τα μαθήματα με επικεφαλής τη χοροδιδασκάλισα κ. Μαρία Ασλανίδου, ήταν κάτι το εξαιρετικά εντυπωσιακό και συναισθηματικά φορτισμένο.

Η αγάπη των Σητειακών για τους χορούς του Πόντου αλλά και το πάθος των λίγων Ποντίων του τόπου μας μάλλον αποτελούν δείγμα σημαντικό για την προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης αλλά και της διατήρησης της σχέσης Κρήτης και Πόντου.


Πηγή: Sitia Press