Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ετήσια γιορτή της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας

Ετήσια γιορτή της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας
Ετήσια γιορτή της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας

της Ρίας Κυριακίδου

Με μεγάλη συμμετοχή από μέλη και φίλες του συλλόγου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, η ετήσια γιορτή της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, που κάθε χρόνο γιορτάζεται μαζί την ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου, «τα δύο τη Κουντούρ τη Παναΐας», όπως έλεγαν στον Πόντο.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Παρασκευής εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας, όπου τελέσθηκε και αρτοκλασία, ενώ στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στην αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα πραγματοποιήθηκε και κλήρωση χειροποίητου εργόχειρου, μετά από λαχειοφόρο αγορά.

Δηλώσεις της Προέδρου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, κας Λίζα Θεοδωρίδου

Για τις εκδηλώσεις, η Πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, κα Λίζα Θεοδωρίδου δήλωσε στα «Χρονικά»: «Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής, «τα δύο τη Κουντούρ τη Παναΐας», όπως λέγαμε στον Πόντο, είναι ημέρα αφιερωμένη σύμφωνα  την παράδοσή μας στη μητέρα, και ημέρα που την έχει καθιερώσει η Μέριμνα Ποντίων Κυριών για γιορτή, και παράλληλα, η ημέρα που η Μέριμνα τιμά όλες τις μητέρες. Τις μητέρες μέλη της, τις μητέρες φίλες της και όλες τις μητέρες της πόλης μας. Ξεκινήσαμε με την αρτοκλασία και στη συνέχεια ακολούθησε η δεξίωση προς τις φίλες και τα μέλη μας στην αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας».

Δηλώσεις της τέως Πρόεδρου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, κας Χρύσας Παπαδοπούλου

Από την πλευρά της, η τέως Πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, κα Χρύσα Παπαδοπούλου τόνισε τα εξής στα «Χρονικά»: «Είναι η ετήσια γιορτή της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, είναι «τα δύο τη Κουντούρ τη Παναΐας». Παράλληλα είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της νέας Προέδρου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, της κυρίας Λίζας Θεοδωρίδου. Εγώ να ευχηθώ από καρδιάς, η Παναγία να τους έχει υπό τη σκέπη της. Επίσης, να ευχηθώ σε όλον κόσμο υγεία και ευλογία, γιατί πιο παλιά, η σημερινή ημέρα ήταν και Γιορτή της Μάνας. Σε όλες τις μητέρες να ευχηθώ «Χρόνια Πολλά». Η Μάνα-Παναγιά να μας ευλογεί και ό,τι καλύτερο να ευχηθώ για τη Μέριμνα και το νέο διοικητικό συμβούλιο».

Βράβευσαν την κα Χρύσα Παπαδοπούλου για τα 13 χρόνια προσφοράς στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που έγινε στην Αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών βράβευσε την μέχρι πρόσφατα Πρόεδρό της, την κα Χρύσα Παπαδοπούλου, για τα 13 χρόνια προσφοράς και έργου. Η βράβευση έγινε από τη νέα Πρόεδρο του συλλόγου, την κα Λίζα Θεοδωρίδου, η οποία στην ομιλία της ανέφερε τα εξής: «Παραδοσιακά στον Πόντο, αυτή η ημέρα ήταν αφιερωμένη στη μητέρα. Για αυτό και η Μέριμνα διάλεξε την ημέρα αυτήν να την γιορτάζει με ιδιαίτερη τιμή, με αρτοκλασία, και να την αφιερώνει σε όλες τις μητέρες. Η μάνα είναι το στήριγμα της κάθε οικογένειας. Για αυτό λοιπόν εμείς, από την καρδιά μας, ευχόμαστε να είναι όλες οι μανούλες γερές, να στηρίζουν τις οικογένειές τους. Η Μέριμνα αποφάσισε να τιμήσει σήμερα, αυτή τη δική της ξεχωριστή ημέρα, έναν δικό της άνθρωπο. Μία γυναίκα που έδωσε στη Μέριμνα, όχι από το περίσσευμα ή στέρημα της ψυχής της, αλλά έδωσε όλη της την ψυχή! Και αυτή η γυναίκα είναι η Χρύσα η Παπαδοπούλου. Έδωσε 13 ολόκληρα χρόνια από την ψυχή της. Έφτιαξε έναν δρόμο που εμείς όλες μπορούμε τώρα να τον ακολουθήσουμε με πολύ μεγάλη σιγουριά. Βαδίζουμε και προχωράμε πάνω του με σιγουριά, δεν έχουμε καμία αβεβαιότητα, όταν έχουμε και εσάς στο πλάι μας, όπως σας είχαμε τόσα χρόνια. Η Χρύσα με τη στιβαρή και τη ρωμαλέα προσωπικότητά της, με το ήθος και την εντιμότητά της, έφτασε τη Μέριμνα πάρα πολύ ψηλά και έχουμε να ακολουθήσουμε ένα ολόλαμπρο παράδειγμα. Ευχόμαστε να είναι πάντα γερή και επειδή πάντα το λέει, ότι «η Μέριμνα είναι μεράκι, είναι αγάπη, είναι πάθος», θα είναι πάντα πλάι μας».

Χ. Παπαδοπούλου: «Σε έναν ιστορικό σύλλογο, σαν τη Μέριμνα, μπαίνεις από αγάπη και από χρέος στη μνήμη των προγόνων μας και στην ιστορία μας»

Ιδιαίτερα συγκινημένη από την τιμητική αυτή βράβευση ήταν η κα Χρύσα Παπαδοπούλου, η οποία παίρνοντας το λόγο τόνισε: «Ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα για αυτήν τη βράβευση, γιατί όταν μπαίνεις στη Μέριμνα, και σε οποιονδήποτε σύλλογο, δεν μπαίνεις ούτε για την καρέκλα, ούτε για την προβολή, ούτε για τη δόξα και την τιμή. Μπαίνεις από χρέος, ειδικά σε έναν ιστορικό σύλλογο σαν τη Μέριμνα. Χρέος στη μνήμη των προγόνων μας, χρέος στην ιστορία μας. Και το χρέος τελικά είναι μια άλλη μορφή αγάπης, αγάπης στο συνάνθρωπο. Όλα αυτά είναι η Μέριμνα. Ένας σύλλογος που τον αγάπησα από την πρώτη στιγμή, τον υπηρέτησα και εύχομαι από καρδιάς, στο νέο διοικητικό συμβούλιο, στη νέα Πρόεδρο τη Λίζα της Θεοδωρίδου, σε όλες τις κυρίες της διοίκησης, να είναι πάνω από όλα γερές, με υγεία, και να υπηρετούν τους σκοπούς της Μέριμνας όπως ξέρουν πολύ καλά, χρόνια τώρα δίπλα στη Μέριμνα, με μεράκι και αγάπη. Ένα ευχαριστώ από καρδιάς, σε όλον τον κόσμο της Μέριμνας, σε όλες τις συνεργάτιδες όλων αυτών των χρόνων, στην ιδρύτρια του συλλόγου μας την κα Νόρα Κωνσταντινίδου και σε όλη την κοινωνία της Δράμας. Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς».