Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Το Περιστέρι υποδέχθηκε την Ιερά εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Το Περιστέρι υποδέχθηκε την Ιερά εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα
Το Περιστέρι υποδέχθηκε την Ιερά εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

του Θεόφιλου Κωτσίδη

Την Ιερά και θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά σύμβολα του Ποντιακού Ελληνισμού, υποδέχθηκε την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 η πόλη του Περιστερίου και συγκεκριμένα ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η υποδοχή της εικόνας μαζί την ιερά λειψανοθήκη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λουτρών όπου και την υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Περιστερίου, αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καραμολέγκος, με την παρουσία πλήθους ιερέων καθώς και του Δημάρχου της πόλεως κ. Ανδρέα Παχατουρίδη.

Την εικόνα μετέφεραν μέλη της «Πυρρίχιου Ακαδημίας» ντυμένα με τις παραδοσιακές Ποντιακές φορεσιές συνοδευόμενα από πιστούς, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τη Φιλαρμονική του Δήμου Περιστερίου.

Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η παντελής απουσία τόσο των Ποντιακών συλλόγων όσο και εκπροσώπων του οργανωμένου Ποντιακού χώρου.


Λίγο πριν την είσοδο της Ιεράς εικόνος στο ναό, μέλη της Πυρρίχου Ακαδημίας χόρεψαν το χορό Σέρρα.

Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο εφημέριος του ναού π. Στυλιανός Ταξάκης και ο πρόεδρος της Πυρρίχιου ακαδημίας, Όμηρος Παχατουρίδης, άφησαν συμβολικά τρία λευκά περιστέρια στον ουρανό.

Σύμφωνα με την παράδοση τρεις ασκητές μοναχοί, οδηγήθηκαν από τρία περιστέρια στην περιοχή Πυργί της επαρχίας Γαλίαινας. Οι ασκητές, αφού πρώτα είδαν στον ύπνο τους στον Άγιο Γεώργιο, έφτασαν στο όρος Πυργί ύστερα από δύο μέρες, οδηγημένοι από τον ίδιο μέσω των τριών περιστεριών. Από εκεί πήρε το όνομά της Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο.

Στη συνέχεια η εικόνα και τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν στο κέντρο του ναού όπου τελέστηκε δοξολογία. Ως ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης ο εφημέριος του Ναού, προσέφερε στον εκπρόσωπο του Σωματείου "Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα", Νίκο Σιδερόπουλο, αντίγραφο της εφεστίου εικόνας της Παναγίας από την Μικρά Ασία.

Η εικόνα και η ιερά λειψανοθήκη θα παραμείνουν στο ναό μέχρι και την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018.