Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Μικροί και μεγάλοι θριάμβευσαν στις Αυγομαχίες Θρυλορίου

Μικροί και μεγάλοι θριάμβευσαν στις Αυγομαχίες Θρυλορίου
Μικροί και μεγάλοι θριάμβευσαν στις Αυγομαχίες Θρυλορίου

της Βασιλικής Μαχαίρα

Οι Αυγομαχίες είναι το σήμα κατατεθέν παραδοσιακό έθιμο της Λαμπρής για την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης!

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο και συνεχίζει να είναι ζωντανό πάνω από 15 χρόνια στον οικισμό Ποντίων Θρυλορίου, που το διοργανώνει ο Πολιτιστικός όμιλος Ποντίων Θρυλορίου.

Στις Αυγομαχίες - που γίνονται την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα του Πάσχα - παίρνουν μέρος μικροί και μεγάλοι με αυγά κότας, τα οποία έχει ελέγξει από πριν η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί με σκοπό την διασφάλιση της διαφάνειας και τον περιορισμό των κρουσμάτων αθέμιτου ανταγωνισμού και νοθείας από απίστευτες μηχανορραφίες των επιτηδείων Αυγομάχων, για να είναι γερά τα αυγά.

Εδώ και ένα μήνα οι Αυγομάχοι σαρώνουν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προς αναζήτηση των πιο γερών αυγών, τα οποία τα διαπιστώνουν από το θόρυβο που κάνουν χτυπώντας τη μύτη του αυγού στα δόντια τους.

Μικροί και μεγάλοι θριάμβευσαν στις Αυγομαχίες Θρυλορίου

Οι τρεις νικητές θα πάρουν τα κύπελλα τους, ενώ για τον πρώτο χαμένο του κάνουν δώρο ένα τηγάνι για να μαγειρέψει τα αυγά που του έσπασαν!

Παλιότερα οι νικητές έπαιρναν και τα σπασμένα αυγά του αντιπάλου τους προς κατανάλωση. Σημειωτέον ότι παλιότερα τα αυγά ήταν κάτι σαν είδος πολυτελείας.

Επίσης παλιότερα οι Αυγομαχίες διαρκούσαν τρεις μέρες! Την πρώτη μέρα κτυπούσαν με την μύτη, την δεύτερη με το πίσω μέρος του αυγού και την τρίτη μέρα, με τα πλαϊνά-την κοιλιά-του αυγού!

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ποντίων Θρυλορίου που διοργανώνει το έθιμο των Αυγομαχιών, έχει κερδίσει το στοίχημα της τήρησης της παράδοσης με βιωματικό τρόπο, περνώντας το από γενιά σε γενιά.

Επόμενο ραντεβού των Αυγομάχων οι Περιφερειακές Αυγομαχίες, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου στη Λεκάνη Καβάλας.

Πηγή: ΕΡΤ