Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης

Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης
Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνουν τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στις 8:00 μ.μ. στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί ομιλία - παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Κων. Αμαραντίδη «Θανατικά Ανάσματα σα σχιόνια τ’ Ερζερουμή» (Θανάτου ανάσες στα χιόνια του Ερζερούμ) Μια αληθινή ιστορία.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Χρύσα Μαυρίδου, εκπαιδευτικός και ο συγγραφέας του βιβλίου. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Στέλιος Κενανίδης.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας ο «Εύξεινος Πόντος» με Χοράρχη τον Αναστάσιο Πετρόπουλος.

Το Σάββατο 19 Μαΐου και ώρα 19.00 στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία - μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.

Με το πέρας της θείας Λειτουργίας, θα γίνει τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο μνημείο του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (μπροστά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο).

Επίσης τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον συγγραφέα και ακτιβιστή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας, πολιτικό εξόριστο σήμερα στην Ελβετία, Ταmer Cilingir.

Για το σκοπό θα αναχωρήσει λεωφορείο για τη Θεσσαλονίκη, η αναχώρησή του οποίου έχει οριστεί για τη 1.00 το μεσημέρι από την Παλιά Πρυτανεία (απέναντι από τη Λέσχη Κομοτηναίων).

Τέλος την Κυριακή 20 Μαΐου και ώρα 10.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ομιλία αφιερωμένη στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, από τον Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην πλατεία Αυτοκράτωρος Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου).