Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ"

Ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» εκμεταλλεύτηκε την παρουσία νέων ανθρώπων από διάφορα μέρη της Ελλάδας με αφορμή τα Παρχάρια, για τους ενημερώσει για ζητήματα οικολογίας. Σε συνεργασία με την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, διοργάνωσε ημερίδα για το περιβάλλον που περιελάβανε ομιλία με θέμα «Κλιματολογικές αλλαγές - Προστασία του περιβάλλοντος» και προβολή ντοκιμαντέρ από το οδοιπορικό του συλλόγου στον Πόντο και τον Καύκασο τον Αύγουστο του 2007 και τη συμμετοχή των μελών του σε λαϊκά υπαίθρια πανηγύρια στα οροπέδια της Τραπεζούντας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερωθεί η νεολαία για θέματα που αφορούν τις κλιματολογικές αλλαγές και μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Νικολαΐδης: «Στα πλαίσια της εκδήλωσης Παρχάρια που έγινε στο οχυρό της Νυμφαίας, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να κάνουμε μία περιβαλλοντική εκπαίδευση και πιο ειδικά να κάνουμε μία ενημέρωση σχετικά με τα προνόμια της ανακύκλωσης. Εξάλλου σε λίγο καιρό η Οικολογική Ομάδα Κομοτηνής ξεκινάει μία καμπάνια για την ανακύκλωση και έχοντας κοντά μας συλλόγους και νέους ανθρώπους από Κοζάνη, Καστοριά, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, από όλη την περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, θελήσαμε να κάνουμε μία ενημέρωση σε νέους ανθρώπους σχετικά με απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για ποιοτικότερες συνθήκες ζωής μέσα στις σύγχρονες πόλεις μας».

Τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα ευαισθητοποίησης της νεολαίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κυρίως ανακύκλωσης, ζήτημα στο οποίο επικέντρωσε την ομιλία του ο Σωκράτης Γρηγορόπουλος, εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, γιατί «είναι ένα θέμα καθημερινό, το βλέπουμε όλοι, είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα και στον τόπο μας από τον Ιανουάριο του 2009 για να ξεκινήσει η συστηματική προσπάθεια του δήμου Κομοτηνής, οπότε και εμείς ξεκινήσαμε σαν Οικολογική ομάδα μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κόσμου ούτως ώστε η ανταπόκριση που θα έχουμε τον Ιανουάριο του 2009 να είναι η μεγαλύτερη δυνατή».

Στους συμμετέχοντες δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη του ολοήμερου παραδοσιακού πανηγυριού των οροπεδίων του Πόντου «Παρχάρια», αλλά και ιστορικά στοιχεία γύρω από την παρουσία του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο.


Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα"
Κ. Καραμανλή 37
Κομοτηνή
Τ.Κ. 69100
Tηλ. 6942592662
www.trapezounta2002.blogspot.gr
trapezounta2002@yahoo.gr