Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Μ. Χαρακόπουλος: Στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης

Μ. Χαρακόπουλος: Στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης
Μ. Χαρακόπουλος: Στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης

«Η προσωπικότητα του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη συνδύαζε όλα εκείνα τα αρχοντικά χαρακτηριστικά του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, που εντός της συνυπήρχαν αρμονικά και δημιουργικά ο κοσμοπολίτικος αέρας με τον αγνό πατριωτισμό». 

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και ιστορικός ερευνητής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, πληροφορηθείς την απώλεια του διεθνώς καταξιωμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Στη δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει, επίσης, τα εξής:

«Τον καθηγητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη τον γνώρισα αρχικά μέσα από το έργο του και ιδιαίτερα τα ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν τη γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και προσωπικά, πριν δέκα χρόνια, κατά την παρουσίαση στην Αθήνα της πρώτης έκδοσης του βιβλίου μου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» και έκτοτε να συνομιλώ μαζί του όποτε ερχόταν στην Ελλάδα. 

Πλήρης ημερών ο, γεννηθείς στον Πόντο το 1917, πολυγραφότατος ιστορικός διεθνούς φήμης έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων. 

Χαλκέντερος ερευνητής των αρχείων και των βιβλιοθηκών απέκτησε αναμφισβήτητο κύρος με τα ιστορικά του πονήματα, στέρεα τεκμηριωμένα σε πραγματικά γεγονότα και υπαρκτά στοιχεία. 

Ο Ενεπεκίδης έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη γνώση μας για τα πλέον δραματικά συμβάντα του νεοελληνικού βίου, όπως είναι ο μεγάλος διχασμός του 1916, η περίοδος της τριπλής κατοχής 1941-1944, η αντίσταση και οι διωγμοί των Εβραίων στην Ελλάδα. 

Με τις άπειρες διαλέξεις του στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια διαφώτισε την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και ευρύτερα τους φιλίστορες για ιστορικές σελίδες, ιδιαίτερα για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και την τραγική του μοίρα, που ήταν ελάχιστα γνωστές ή αντιμετωπίζονταν με στρεβλό τρόπο. 

Ελπίζω ότι το παράδειγμά του θα βρει άξιους μιμητές στους νέους επιστήμονες, στους νέους ιστορικούς, στους νέους ερευνητές».


Σχετικά θέματα

- Η ΔΙΣΥΠΕ για το θάνατο Πολυχρόνη Ενεπεκίδη

- Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Πόντιος ιστορικός, Πολυχρόνης Ενεπεκίδης